bus auto fiets
Menu

Vragen en antwoorden
over houtbouw

 • Is de constructie bij houtbouw anders dan bij traditionele (beton) bouw?
  Bouwen vanuit de krachten en functionaliteit van hout betekent dat het stramien van wanden net iets anders is dan bij een gebouw in beton. De draagconstructie bestaat uit dikke houten brandwerende kolommen en liggers die de kolommen verbinden. Hierop worden de houten plafond-/vloerdelen gelegd van Cross Laminated Timber.

 • Wat is Cross Laminated Timber
  In Paviljoen in den Houte werken we met Cross Laminated Timber, meestal kortweg CLT of kruislaagshout genoemd. Het is een relatief nieuw houtbouwproduct voor de woningbouw. Het bestaat uit verschillende lagen hout die kruislings op elkaar gelijmd zijn en onder hoge druk worden samengeperst. Hierdoor is het materiaal constructief bijzonder sterk. 

 • Is houtbouw niet veel gehoriger dan beton?
  Door een extra zware laag op de houten constructie te leggen is er voldoende massa om geluid te dempen en voldoet hiermee minimaal aan het Bouwbesluit.

 • Kan ik vloerverwarming nemen in mijn houten vloer?
  De appartementen in Paviljoen in den Houte zijn voorzien van vloerverwarming (en koeling). Er is tevens voldoende ruimte in de vloer om leidingen te verslepen en het is mogelijk een strakke afwerkvloer te plaatsen zoals gietvloeren.

 • Hoe lang duurt de bouw?
  Omdat veel voorwerk gedaan kan worden in de fabriek, is bouwen in hout ongeveer 2x zo snel als bouwen in beton. Dit betekent dat de geschatte bouwtijd van Paviljoen in den Houte circa 52 weken betreft.

 • Is een houten gebouw wel brandveilig?
  Jazeker, de houten geïmpregneerde bouwdelen zijn vormvast, thermisch isolerend, brandwerend en luchtdicht. Voor de dragende delen worden extra brandwerende gipsplaten toegevoegd. Het gebouw is samen met de brandweer ontwikkeld en voldoet aan alle veiligheidseisen.

 • Heeft het hout onderhoud nodig? 
  Het hout van het paviljoen is op milieuvriendelijke wijze bewerkt waardoor het  onderhoudsvrij is en insecten het hout niet kunnen aantasten. In Paviljoen in den Houte wordt ook op de gevels gewerkt met hout. Dit hout vergrijsd op een mooie egale manier en is onderhoudsarm. 

 • Waarom is bouwen in hout beter voor het milieu dan bouwen in beton of baksteen?
  Hout is een duurzaam materiaal dat CO2 opslaat in plaats van uitstoot. Tijdens hun leven halen bomen CO2 uit de lucht en produceren ze zuurstof. De CO2 wordt in het hout opgeslagen. Het hout voor het Paviljoen komt uit duurzaam bosbeheer. Er worden meer bomen geplant dan dat er worden gekapt. Zo zorgen we er voor dat hout als bouwmateriaal op een natuurlijke wijze wordt aangevuld. Bovendien is hout een licht materiaal, wat scheelt in transport en de groottes van de kranen. Zo dragen we ons steentje bij aan een betere toekomst.

 • Hoe wordt het appartement verwarmd?
  Het appartementengebouw is aangesloten op een collectief warmtenetwerk. Dit warmtenetwerk gebruikt bodembronnen om water in het collectieve netwerk via aardwarmte op temperatuur te brengen. Dit water wordt via het warmtenetwerk naar de appartementen getransporteerd. Vervolgens gebruikt de warmtepomp in het appartement deze warmte voor verwarming en warm tapwater. Om het warm tapwater direct beschikbaar te hebben, wordt een boiler geplaatst. Ook kan de woning met het systeem gekoeld worden. Dit kan tot maximaal 5 graden onder de buitentemperatuur of tot maximaal 17 graden. Elk appartement krijgt vloerverwarming met na-regeling per verblijfsruimte. Voor de levering van de energie en het gebruik van het collectieve warmtenet wordt een leverings- en leaseovereenkomst afgesloten met de exploitant.

 • Hoe wordt mijn appartement geventileerd?
  Ventilatie gebeurt mechanisch. Dat wil zeggen dat er een afzuiging is naar het dak en een natuurlijke aanvoer van frisse lucht via de roosters in de gevel. Zo maken we optimaal gebruik van de gezonde luchtkwaliteit van de omgeving.

 • Welke energienorm heeft het Paviljoen?
  Paviljoen in den Houte voldoet aan de BENG, een energienorm die staat voor Bijna Energie Neutraal Gebouw.

 • Hoe zit het met de isolatie van mijn appartement?
  Hout zorgt voor een uitstekende isolatie. Hout zorgt voor natuurlijke thermoregulatie, waardoor de appartementen warm zijn in de winter en koel in de zomer. Hout is maar liefst 6 keer beter isolerend dan baksteen en 15 keer beter dan beton.

 • Zorgt hout voor een beter binnenklimaat?
  Ja, houten muren helpen de luchtvochtigheid in de kamers op peil te houden, doordat hout vocht opneemt als de lucht te vochtig is en het weer afgeeft als de lucht droog is. Dit zorgt het hele jaar door voor een ideale luchtkwaliteit in de houten appartementen.

 • Kunnen de muren gestuct worden?
  Jazeker, de houten plafonds en muren kunnen, na het aanbrengen van gipsplaten, desgewenst gestuct en geschilderd. Bekijk de impressies van woningtype Kastanje in hout en in stucwerk: 

lees meer over 

bouwen met hout
Sluit en geef nog een woning op
{{interestList.plots.length}}
{{plot.PlotNr}}. {{plot.PlotType}}

Tip:
Voeg meerdere
woningen toe

Update

De bouw is begonnen

De bouw is begonnen

Oplevering verwacht tweede kwartaal 2025. Er zijn nog enkele appartementen beschikbaar. Neem bij interesse contact op met de makelaar.

bekijk het aanbod